ΑρχικήΛίστα Επιθυμιών (0)Ο Λογαριασμός μουΚαλάθι ΑγορώνΑγορά

Το Σύνδρομο μετά τις διακοπές ή PVS "Post Vacation Syndrome"

Δημιουργήθηκε: 2013-08-06 Επισκέψεις: 733

Διακοπές τέλος! …και πάμε πάλι στην καθημερινότητα μας! Δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Άλλωστε αν δεν υπήρχαν οι δύσκολες στιγμές, δεν θα είχαν τόσο μεγάλη αξία οι όμορφες στιγμές της ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς γυρνάμε στο πρόγραμμα μας και τις πρώτες μέρες αναπολούμε, νοσταλγούμε, συζητάμε για το πώς περάσαμε κι έτσι χαλαρά εισερχόμαστε στις καθημερινές μας συνήθειες. 

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, που προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν, μέχρι που κάποιοι υποφέρουν ακόμα από την προσπάθεια αυτή.

Τη δυσκολία προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές, η επιστήμη της ψυχολογίας την χαρακτηρίζει ως PVS "Post Vacation Syndrome" δηλαδή «Σύνδρομο μετά τις διακοπές».

Συμπτώματα Το σύνδρομο PVS, εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της ήπιας κατάθλιψης. Αυτά είναι: χαμηλή ενεργητικότητα, μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης ακόμη και για τα απλά πράγματα, ακεφιά, υπνηλία, λαιμαργία ή ανορεξία, ελαφριά μελαγχολία.

Γιατί εμφανίζεται το «Σύνδρομο μετά τις διακοπές»? Το PVS εμφανίζεται συνήθως στα άτομα που σε όλη τη διάρκεια το χρόνου έχουν ένα υπερεντατικό πρόγραμμα και δεν φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους. Αυτά τα άτομα στην περίοδο των διακοπών χαλαρώνουν και ξεκουράζονται, αλλά δεν επαρκεί αυτός ο χρόνος για να δώσει στον οργανισμό ψυχικά ή σωματικά, την ενέργεια που έχασε και που χρειάζεται ώστε να επιστρέψει ξεκούραστος και δυνατός. Μάλιστα συχνό φαινόμενο είναι κάποιοι να χάνουν τις πρώτες μέρες της άδειας τους, γιατί πέφτουν σε έντονη αδράνεια ή υπνηλία μέχρι να ξεκουραστούν και να αρχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Πως εμφανίζεται το PVS Το PVS ή «Σύνδρομο μετά τις διακοπές», εμφανίζεται με την αδυναμία να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις και την τάση να τιςαναβάλουμε συνεχώς. Πολλά άτομα εκείνο το διάστημα αισθάνονται έντονα την ανάγκη να ξαναφύγουν, κάποιοι το κάνουν κιόλας, ενώ αρκετοίαρνούνται ακόμη και να αδειάσουν τις βαλίτσες τους, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την τόσο δύσκολη καθημερινή ανάληψη ευθυνών.

Τι μπορούμε να κάνουμε Μπορούμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν στην επανένταξη μας στην καθημερινότητα. Κάποια από αυτά είναι: να καθαρίσουμε το σπίτι μας ή το χώρο της δουλειάς μας πριν φύγουμε, ώστε γυρνώντας να τον βρούμε ταχτοποιημένο. Ένας ταχτοποιημένος χώρος επιδρά πάντα θετικά στην ψυχολογία μας. Πριν φύγουμε διακοπές, καλό θα είναι να διεκπεραιώνουμε τις δύσκολες εργασίες, να τελειώνουμε με τα επείγοντα και τα σημαντικά, ώστε να μην πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα με την επιστροφή μας. Επίσης είναι σοφό να γυρίσουμε από τις διακοπές 1-2 μέρες νωρίτερα, γιατί έστω κι αυτό δίνει μια μικρή αίσθηση παράτασης της ανεμελιάς και κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση στην πεζή πραγματικότητα.

Η θεραπεία στις ….βαριές περιπτώσεις Αν παρόλα αυτά το «Σύνδρομο μετά τις Διακοπές» έχει εμφανιστεί έντονα στη ζωή σας και ότι και να κάνετε δεν μπορείτε να το αντιμετωπίστε, δεν σας απομένει άλλη λύση από το… να ξαναφύγετε! Θα πρέπει να ακούσετε τον οργανισμό σας και να σεβαστείτε τις ανάγκες του. Πάρτε μια μικρή παράταση αδείας και ξαναφύγετε ή κάνετε διακοπές στο σπίτι σας αν δεν αντέχετε οικονομικά το κόστος των επιπλέον διακοπών. Αν είναι αδύνατον να λείψετε από τη δουλειά σας, μια καλή λύση είναι να κάνετε μικρά ταξίδια αυθημερόν σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή να τους καλέσετε στο σπίτι περνώντας χαλαρές στιγμές μαζί τους. Γενικά, το συναντήσετε ανθρώπους που δεν μπορείτε να δείτε εύκολα να δείτε στη υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου είναι ένα καλό «φάρμακο» για να αντιμετωπίσετε εκείνη τη δύσκολη περίοδο των πρώτων ημερών.

Για όλα υπάρχουν λύσεις! Όμως καλύτερα είναι να προλαμβάνουμε καταστάσεις από το να τις αντιμετωπίζουμε όταν εμφανιστούν. Γι αυτό θα πρέπει στη διάρκεια του έτους να ακούμε προσεκτικά το σώμα μας και να μην το εξαντλούμε. Αυτό μας βοηθά να αποδίδουμε περισσότερο συνολικά, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη πνευματική και σωματική ισορροπία, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο τις διακοπές μας όταν εκείνες έρχονται.

Ετικέτες: