ΑρχικήΛίστα Επιθυμιών (0)Ο Λογαριασμός μουΚαλάθι ΑγορώνΑγορά

Πόνος – Ψυχολογικά αίτια & αντιμετώπιση!

Δημιουργήθηκε: 2013-08-06 Επισκέψεις: 1502

Πόσες φορές δεν «γονατίσατε» κάτω από το βάρος των ευθυνών? Πόσες φορές δεν νιώσατε να σας «πνίγει ένας κόμπος» το λαιμό? Κι άλλες φορές εκείνο… το περίεργο «σφίξιμο» στο στομάχι? Πόνοι διάφοροι, παράξενοι, που μας κάνουν να ανησυχούμε και να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Όμως η εκδήλωση του πόνου δεν συνδέεται πάντα, απαραίτητα, με κάποια οργανική δυσλειτουργία. 

Κάποιες φορές η εκδήλωση του πόνου στο σώμα είναι απλά… η φωνή της ψυχής. Είναι όλα εκείνα τα συναισθήματα που δεν εξωτερικεύονται και πολλές φορές δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν μέσα μας. Στις παλιές εποχές οι θεραπευτές γνώριζαν, πως οι καταστάσεις της ψυχής εκφράζονταν στο σώμα και άλλοτε μετατρέπονταν ακόμη και σε ασθένειες. Σήμερα η νευροβιολογία, η επιστήμη που μελετά σε βάθος τη συμπεριφορά του κεντρικού νευρικού συστήματος, επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.

Ας δούμε όμως τη… «συνομιλία» των συναισθημάτων με το σώμα μας…

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Συνδέονται με τις πολλές σκοτούρες και την αδυναμία να βρούμε λύση σε προβλήματα – συνήθως - αντικειμενικά. Η λύση είναι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε παραστάσεις, ώστε να ξεχάσουμε για λίγο το πρόβλημα και μετά με καθαρό μυαλό να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Πόνος στον αυχένα, στην πλάτη και στη μέση

Οι πόνοι στον αυχένα και τους ώμους, μας δείχνουν ότι έχουμε αναλάβει πολλές ευθύνες. Η προσήλωση ώστε να βρεθεί η λύση αυτών των προβλημάτων, έχει δημιουργήσει με τον καιρό ένα είδος ακαμψίας στην περιοχή αυτή του σώματος. Οι πόνοι στην πλάτη και στη μέση, δείχνουν τα βάρη των προβλημάτων και την προσπάθεια που κάνουμε για να τα σηκώσουμε. Όταν τα θέματα αυτά είναι πια δυσβάσταχτα, η πλάτη φτάνει ακόμη και να καμπουριάζει από την προσπάθεια. Κάποιες φορές, η λύση είναι να πάρουμε μια απόφαση ακόμη κι αν δεν είναι η καλύτερη, αρκεί μόνο να λύνει μέρος του προβλήματος. Έτσι θα μπορέσουμε να ελαττώσουμε το αντικειμενικό πρόβλημα αλλά και να ξεμπλοκάρουμε το σώμα, ώστε να μπορέσει με δύναμη να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα θέματα.

Χέρια

Τα χέρια και γενικά η ευπάθεια ή η δυσκαμψία τους, εκφράζει την αδυναμία του να αγγίξουμε και να εκφραστούμε μέσω της σωματικής επαφής, ενώ το έχουμε ανάγκη. Συνήθως είναι ένα σύμπτωμα που το έχουν τα άτομα που κρατάνε αποστάσεις συνειδητά ή υποσυνείδητα από τους άλλους. Άτομα που θέλουν να αγγίξουν, να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν αλλά δεν το κάνουν, είτε γιατί έτσι έμαθαν, είτε γιατί δεν τολμάνε. Η λύση? Εξάσκηση! Πρέπει να πιέσουν τον εαυτό τους ακόμη κι αν νιώθουν άβολα, ακόμη κι αν τους φαίνεται παράξενο. Θα τους απελευθερώσει!

Λαιμός και ξερόβηχας

Εδώ έχουμε την αδυναμία της λεκτικής έκφρασης των συναισθημάτων. Της χαράς, της λύπης, της αγάπης, της αγανάκτησης ή και του φόβου. Σε κείνον τον γνωστό κόμπο στο λαιμό, κρύβονται και σκοντάφτουν, οι λέξεις και οι εκφράσεις που δείχνουν το πώς νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Σε παρατεταμένη κατάσταση αυτού του συμπτώματος, μπορεί να υπάρξει και η εξέλιξη του σε μορφή αλλεργικού ή βρογχικού άσθματος. Ένας εξαιρετικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η συμμετοχή σε μια θεατρική ομάδα. Ο στόχος εδώ δεν είναι να γίνουμε star, αλλά να μάθουμε τους τρόπους να εκφραζόμαστε. Το θέατρο και η ενεργή εμπλοκή σ΄αυτό, είναι από τις καλύτερες μορφές ψυχοθεραπείας και εκμάθησης της έκφρασης.

Καρδιά

Στην καρδιά, τις ταχυκαρδίες, τις αρρυθμίες κλπ κρύβονται όλα τα συναισθηματικά προβλήματα του ατόμου. Η μοναξιά, η αποξένωση, η απουσία της αγάπης αλλά και της συγχώρεσης απέναντι σε ότι μας πλήγωσε, δημιουργούν τις δυσλειτουργίες της καρδιάς. Ο λαός πολύ συχνά χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «μεγαλόκαρδος», «ανοιχτόκαρδος» κλπ για να περιγράψει το άτομο που εξωτερικεύει τα συναισθήματα του, δεν κρατάει κακίες και συγχωρεί εύκολα. Αλλά και σημαντικές μελέτες πάνω στη υγεία της καρδιάς, έχουν οδηγήσει στο ίδιο συμπέρασμα: Ο τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς μας είναι η συγχώρεση και η αγάπη προς τους πάντες. Κάτι που μπορεί να διευκολύνει στην υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας, είναι η σκέψη πως μέσα από την συγχώρεση και την αγάπη που θα δώσει κάποιος, θα εξιλεωθεί ο ίδιος και θα επιτύχει όχι μόνο καλύτερη υγεία, αλλά και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Σπαστική κολίτιδα, Δυσπεψία, Σφίξιμο στο στομάχι

Η σπαστική κολίτιδα και η δυσπεψία συνδέονται με άγχος, συναισθήματα αβεβαιότητας και κούρασης. Είναι το ξέσπασμα του οργανισμού σε προβλήματα που δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε. Σ΄ αυτές τις αντιδράσεις του οργανισμού βοηθάει αρκετά η αερόβια γυμναστική.

Πόνος στα γόνατα & τις αρθρώσεις

Στις αρθρώσεις κρύβεται ο εγωισμός του ανθρώπου. Προβλήματα σ΄αυτά τα σημεία εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που είναι δυσπροσάρμοστα σε καταστάσεις και αντιδρούν με εγωισμό. Αρνούνται να αποδεχτούν την ενδεδειγμένη λύση στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν, αν θεωρούν ότι αυτό θίγει τον εγωισμό τους. Υιοθετούν μια άκαμπτη στάση η οποία εκφράζεται και στο σώμα τους και κυρίως στις περιοχές των ποδιών. Η γυμναστική τύπου γιόγκα και πιλάτες είναι μια αποτελεσματική λύση, γιατί προάγει την σωματική αλλά και ψυχική ευλυγισία.